Finans

AMAZON: Trussel mod demokratiet?

By  | 

Dette rådhus – Leveret til dig af Amazon.. Sådan lød overskriften i artiklen i Seattle Times for nyligt som du kan læse i sin helhed her.

Artiklen beskriver de amerikanske byers kamp om at være hjemsted for Amazons hovedkvarter nummer 2. En arbejdsplads der efter planen vil skabe op mod 50.000 nye arbejdspladser. Amazon har annonceret at de har modtaget 238 ansøgninger hvoraf 30 indtil videre er er offentliggjort.

Offentliggørelsen af de 30 tilbud har skabt stærk bekymring om at byerne giver afkald på demokratiet i jagten på skattekroner.

Et absurd eksempel er følgende (oversat):

Men jeg var overrasket over at se graden af hvor langt nogle byer og stater ville gå for at få et stykke af high-tech glorificeringen.

F.eks. Chicago har tilbud at lade Amazon beholde $1,32 millard i indkomstskatter betalt af Amazons egne medarbejdere. Dette er i sandhed perverst. Man kalder det indkomstskat omfordeling, hvor ansatte stadig skal betale den fulde indkomstskat, men istedet for at skatteprovenuet går til brug til skoler, veje osv., så får Amazon lov til at beholde det hele istedet.

Resultatet er at de ansatte i virkligheden betaler skat til deres arbejdsgiver.

Det er velkendt at store virksomheder har enorm magt til at påvirke politikker i USA. Danmark er et lille land og formentlig for lille til at Amazon får lyst til at etablere sig her. I vores naboland mod syd har Amazon over 20 store distributionscentre og beskæftiger i titusindvis af medarbejdere. Det har sikkert ikke været gratis for de byer der har vundet. Men har det også kostet på demokratiet?

Hvor længe mon der går før høtyvene findes frem fra gemmerne igen?

Læs hele artiklen her
https://www.seattletimes.com/business/amazon/this-city-hall-brought-to-you-by-amazon/

 

Læs også