Finans

BLOOMBERG: 4 handelskrigs scenarier fra “One-&-Done” til “All Hell Breaks Loose”

By  | 

6. juli træder Præsident Donald Trumps toldsatser på $34 milliarder på kinesiske varer i kraft, og som Bloombergs Chief Asia Economist Tom Orlik skriver, så med yderligere $16 milliarder som følger kort efter, og med Kina der truer med gengældelse så ser det ud som om første skud i handelsskrigen er ved at blive affyret.

Bloomberg peger dermed på 4 mulige hovedscenarier ud som følger:

Scenarie 1: $50 milliarder og slut. USA infører tariffer, Kina gengælder. De finansielle markeder gyser. På grund af frygt, udsender begge sider forsikrende signaler til markedet og indstiller yderligere sanktioner. I dette scenarie vil der være minimale skader på amerikansk økonomi og et maksimalt stød til Kinas vækst på blot 0,2% næste år. En udvidelse af tarifferne til at omfavne for $250 millarder kinesiske varer, vil reducere Kinas vækst med 0,5%.

Scenarie 2: $50 milliarder, plus fald i de finansielle markeder. USA infører tariffer, Kina gengælder, aktiemarkederne falder hårdt, hvilket skaber en anden-runde effekt fra faldende formue og strammere finansieringsmuligheder. Frygten øges, begge sider går i stand-by. I dette scenarie vil væksten i USA falde med 0,5% næste år, Kina vil komme nogenlunde helskindet igennem aktiemarkedsfaldet takket være den lukkede økonomi, men det 0,2% fald i væksten vil komme. Verdensøkonomien vil formentlig også opleve et fald på 0,2% i væksten.

Scenarie 3: USA indfører 10% told på al import og resten af verden gengælder. Med andre ord – Vi befinder os i en global handelskrig. Det vil tage tid før de kraftigste effekter vil kunne mærkes, men i 2020 vil væksten i USA nå 0,4%, Kina 0,2% og hele verden vil opleve vækst på 0,2%.

Scenarie 4: USA indfører told på al import, resten af verde gengælder, og de finansielle markeder falder. Strammere finansielle forhold vil formentlig lække en maksimal dæmper på væksten i USA på 0,8%, 0,4% for verden som helhed. Kina som er mere isoleret i forhold til aktiemarkederne, kan muligvis undslippe strammere finansielle forhold.

 

 

Læs også

Deltag i debatten

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *