Finans

D-dag på aktiemarkederne på fredag?

By  | 

Den helt store regnskabssæson i det nye år skydes i gang fredag denne uge, hvor flere ledende amerikanske selskaber fremlægger regnskaber. Fredag kommer til at give et fingerpeg om de store stigninger vi har oplevet i P/E værdien også matcher de reelle underliggende resultater.

Efter en rutsjetur i starten af 2016 er det kun gået én vej – Op – og kurserne har efter Donald Trumps valgsejr fået et yderligere boost. Spørgsmålet er nu om også selskaberne i de ledende indekser kan levere varen.

Begrebet P/E står for price/earnings og bruges af virksomheds- og aktieanalytikere. P/E måler, hvor mange penge, en investor skal betale for en årlig indtjening på en krone ved køb af en aktie. P/E udregnes som den nuværende pris for en aktie, P, divideret med enten et gennemsnit af tidligere indtjeninger over en periode, eller en vurdering af fremtidig indtjening.

Den øverste grønne graf viser udviklingen i P/E i Dow Jones indekset. Som er det amerikanske indeks af de 30 største virksomheder. Der er en stor andel af banker og investeringsselskaber i dette indeks, så det er en god idé specielt at holde øje med udviklingen i denne type selskaber. Den nederste gule graf viser udviklingen i P/E ratio i S&P 500.

P/E ratio i Dow Jones er steget ca. 25% fra januar 2016. Hvilket betyder at investorerne nu er parate til at betale ca. 25$ for hver dollar indtjening i fremtiden.

P/E ratio i det brede S&P500 er steget i samme periode ca. 15$ til nu over $21. Altså en stigning på 30%.

Hvis selskaberne skuffer i den kommende regnskabssæson, vil vi formentlig se en markant korrektion, som potentielt vil sprede sig til de Europæiske aktieindeks.

Omvendt hvis selskaberne lever op til eller trumfer forventningerne, vil vi med med stor sandsynlighed se Dow Jones skyde igennem kurs 20.000.

 

Læs også