Finans

Danske Bank HVIDVASKNING: Oversigt og tidslinje

By  | 

Danske Bank tilbød frem til 2015 bankservice via bankens selskab i Estland til borgere fra andre lande. Det er disse transaktioner der nu udgør grundlaget i Danmarks formentlig største hvidvaskningsskandale.

Her er overblikket over sagen:

  • Mange af kunderne fra fra såkaldte høj-risiko lande, med svage kontrol regimer mod hvidvaskning herunder Rusland, Moldova og Azerbaijan.
  • Disse kunder har tilsyneladende anvendt den estiske filial til at hvidvaske op mod 53 milliarder kroner.
  • Danske Bank havde indikationer af at der blev begået ulovligheder, men begyndte først i 2013 at afvikle forretning med de udlandske kontohavere efter Danske Bank modtog en rapport i 2013 via en whitsle blower. Danske Bank påbegyndte ligeledes egen undersøgelse af sagen.
  • Efter omtale i medierne, udvidede Danske Bank deres undersøgelse i september 2017 til at undersøge kundetransaktioner fra 2007 og frem.
  • I oktober kom Danske Bank under formel undersøgelse af de franske myndigheder, hvorefter 3 måneder senere myndighederne ændrede bankens status til “assisterende vidne” fra at have været den mistænkte part i sagen.
  • I april 2012 fratrådte chefen for International Banking Lars Mørch sin stilling.
  • En måned senere beordrede det danske finanstilsyn Danske Bank om at øge deres kernekapital for at polstre banken mod potentielle fremtidige tab på mindst 5 milliarder kroner. Finanstilsynets direktør Jesper Berg har desuden udtalt at bevisgrundlaget for at banken har gjort noget galt er for spinkelt.

De kommende måneder vil vise om politikerne også er enige i Finanstilsynets vurdering af, om at Danske Bank ikke kunne have gjort noget for at lade milliarder hvidvaske i deres udenlandske filial, eller om der for engang skyld bliver placeret et ansvar hos ledelsen eller om der alternativt uddeles bøde i småtingsafdelingen som Finanstilsynet har for vane. Læs mere om Danske Bank modtager “Rekordstor” millionbøde på grund af hvidvask

Danske Bank aktien styrtbløder fortsat her til formiddag og ligger i skrivende stund i et minus på 2,5% med kurs 192,50 og dermed er vores kursmål på 195 fra November 2017 nået som du kan læse i artiklen “Danske Bank: Short mulighed nu”

Læs også

Deltag i debatten

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *