Finans

Er Du I Farezonen? Disse Job Forsvinder Med Kunstig Intelligens

By  | 

Troels Lund Poulsen, Beskæftigelsesminister har sammen med Karsten Dybvad (DI) og Claus Jensen (Dansk Metal) skrevet en kronik i Jyllandsposten du kan læse her om hvor godt Danmark er rustet til den uundgåelige disruption der vil ske for en lang række brancher landet over, når kunstig intelligens for alvor bliver udbredt.

De 3 herrer beskriver i kronikken hvordan Danmark omstillede sig gennem de store industrirevolutioner

Troels Lund Poulsen udtaler bl.a.:

Det var blandt andet derfor, vi ved overenskomstforhandlingerne i 2017 forbedrede uddannelsesmulighederne markant. Industriansatte med læse- og skriveudfordringer får bedre mulighed for at blive løftet, ufaglærte kan videreuddannes til faglærte, og faglærte og funktionærer kan løftes til videregående niveau.

Den danske model har vist sig tilpasningsdygtig gennem alle ”revolutionerne” og er det også i dag…

Men til forskel for tidligere, var det især lavlønsjobs der blev enten automatiseret eller outsourcet til lavtlønslande, men det er ikke det billede vi kommer til at se i fremtiden. Her vil det i høj grad ligeså meget være højt betalte jobs som forsvinder (og dermed store skattebetalinger til samfundet), som ikke bliver erstattet af noget andet – men blot forsvinder.

Og hvad skal den Advokatfuldmægtige, Revisoren, Ingeniøren eller Økonomen så videreuddanne sig til? og hvor skal de manglende skatteindtægter komme fra?

Som Nordea’s topchef fortalte til Bloomberg i november 2017 i forbindelse med store nedskæringer, så er de 6.000 jobs der forsvinder kun begyndelsen

Nordea chief executive officer, Casper von Koskull, has gone so far as to say the financial industry may have half as many workers a decade from now as it adjusts to a digital revolution that will make several human functions redundant.

Nedenfor kan du se en oversigt over de job typer som sandsynligvis er i største fare for at forsvinde ifølge The Economist . En værdi på 1 betyder at jobbet med sikkerhed forsvinder indenfor 20 år.

 

Læs også