Finans

HANDELSKRIG: Soyabønne told kan ændre det hele

By  | 

Det kom næppe som nogen overraskelse at Kina valgte at svare igen mod USA’s varslede toldtariffer.

Den store overraskelse var, den uventede offentliggørelse fra Kina at deres modsvar vil inkludere USA’s eksport at soyabønner, hvilket kan bekræfte at de er optræk til en alvorlig handelskrig mellem de to giganter.

 

Hvad er det der gør inkluderingen af soyabønner overraskende?

Ikke andet end det faktum at mens Kina forsøger at ramme USA’s eksportører, vil det samtidig ramme deres egne producenter og supply chains ganske alvorligt, da de vil få store vanskeligheder ved at erstatte importen af soyabønner fra USA, hvilket kan kickstarte en fødevareinflation i Kina  og sende svinekødsprisen gennem loftet.

 

Det er naturligvis ikke uden grund Kina vælger dette kraftige våben i deres arsenal, da et fald i soyabønne eksporten vil ramme Trump stater som Iowa og andre landbrugsstater som har støttet op om Donald Trump.

Som grafen nedenfor viser, så var soyabønner den største eksport landbrugsvare sidste år, og udgjorde 12 miliarder dollars.

 

Hvis du ønsker at købe/sælge aktier i de store leverandører i dette marked, så har Bloomberg lavet en lille liste:

  1. Bunge
  2. Marubeni
  3. Cofco
  4. Cargill
  5. Dreyfus

Kinas store appetit for soyabønner (udgør 60% af det globale forbrug), anvendes til foder til verdens største landbrugsdyrs land – herunder 400 millioner svin, som dermed leverer mad til den store befolkning. Fabrikker knuser de olierige soyabønner som er en nøgleingrediens i svinefoder.

Og her kommer problemet så..

“Der er ganske enkelt ikke tilstrækkelig med soyabønner i verden udenfor USA til at dække Kinas behov” – udtalte Mark Williams fra Capital Economics.

Dermed ved at straffe USA’s soyaeksportører så skyder Kina sig samtidig i benet…

Læs også