Indvandring

Økonom: Vi må sætte grænser for generøsiteten

By  | 

Kristeligt Dagblad bringer et længere interview med den verdensberømte amerikanske udviklingsøkonom Jeffrey D. Sachs.

I mine øjne er det mest relevante faktum, at de populistiske skandinaver kræver en socialdemokratisk orden, men en, der udelukkende gælder danskere, svenskere eller nordmænd. De holder af deres samfund; de vil bare ikke have nytilkomne ind. Så det handler eksplicit om indvandring – og er i bund og grund en demografisk og kulturel refleks.

Konventionelle politikere som den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger: ’Vi er rige, lad os være generøse.’ Men det vækker ikke politisk genklang, fordi det ikke besvarer folks grundlæggende spørgsmål: Hvad betyder ’generøst’ helt konkret? Hvor mange millioner mennesker vil få lov til at rejse ind? Findes der en øvre grænse, eller er generøsiteten grænseløs? Skal vi fjerne nationale grænser for at lukke alle ind, der ønsker det?

Ja, grænser kan og bør blive patruljeret. Selvfølgelig bør flygtninge, der flygter for deres liv, have hjælp. Det handler ikke bare om almen menneskelig anstændighed; det er også gældende international lov. Men flygtninge og økonomiske migranter er to forskellige ting. Der findes ikke noget rigt land, der er forpligtet til at åbne sine døre for alle de økonomiske migranter, der måtte komme. Det er simpelthen umuligt.

Læs hele interviewet her

 

 

Læs også