Samfund

Polens Premiereminister advarer EU: LAD VÆRE MED AT BELÆRE OS

By  | 

Polens Premiereminister Mateusz Morawiecki har advaret EU om at begynde at lytte til den stigende utilfredshed blandt EU’s borgere, respektér medlemstaterne, og begynd at se virkeligheden i øjnene – i en tale til Europaparlamentet.

“Europæisk selvstændighed kan ikke betyde opbygning af Europa på bekostning af medlemsstaterne” sagde Morawiecki til Parlamentet i Strasbourg.

Den Polske premiereminister sagde at, for hans part, at han ønsker et stærkt Europa, men med et stærkt Polen indenfor, og han var ikke bleg for at fremhæve EU’s mange problemer.

“Som ung man, var jeg medlem af den anti-kommunistiske opposition, hvor jeg kæmpede for frihed og demokrati” sagde han.

“I de seneste år har den Europæiske Union kæmpet med en række eksistentielle kriser: Finanskrisen, bankkrisen, Eurozone krisen, migrantkrisen, Brexit eller russiske aggressioner – Derudover 5 “nej’er” i folkeafstemninger og et ændret politisk landskab i medlemsstaterne.”

Polens BNP vækst brager derudaf og ligger pænt over 5%.

“Alle disse viser at det ‘Europæiske projekt’ har brug for ny åbenhed. Istedet for at forsøge at afværge det populistiske bølge, bør vi hellere begynde at tænke på hvordan vi er havnet i denne situation hvor mange europæerere ikke længere bryder sig om den retning EU har taget”.

“Folk har et ‘friheds-gen’ i deres DNA” advarede den polske premiereminister. “De vil selv tage beslutning om deres fremtid, deres børns fremtid, deres families fremtid, deres samfunds fremtid – og når de ser at de mister den indflydelse og at de ikke har indflydelse på Europas fremtid, så står de op imod hvad der sker”.

“EU kan ikke definitivt diktere indretningen af retssystemet i medlemsstaterne. Retssystemerne varierer i høj grad fra land til land og man er nødt til at tage de forskelle i betragtning”.

“Det er i staternes magt at regulere deres retsvæsen. Polen har ret til at reformere deres skattelovgivning, dets retssystem, da dette falder indenfor medlemsstaternes kompetence. Vi gør Polen stærkere” tilføjede han.

Derudover sagde han at han var skuffet over at EU kommisssionen – EU’s ikke-valgte ledelse, som har hele initiativretten på fremlæggelse af EU lovgivning, forsøger at intervenere i Polens interne reformer.

Kommisionsformand Jean-Claude Juncker og First Vice-President Frans Timmermanns valgte begge ikke at møde op ved Premiereministerens tale i Parlamentet.

 

Læs også

Deltag i debatten

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *